ANTWERPEN - De Belgische politie heeft dinsdag bij een inval in de Antwerpse gevangenis een grote hoeveelheid zelfgemaakte wapens, drugs en gsm's buitgemaakt. De autoriteiten trokken met bijna 140 agenten het complex binnen en doorzochten de cellen.

Zondag was het in de overbevolkte gevangenis tot grote vechtpartijen gekomen tussen Noord-Afrikanen en Oost-Europeanen. Daarbij vielen zeker twee zwaargewonden. Dinsdag legden cipiers van de gevangenis enige uren het werk stil nadat een gedetineerde drie gevangenbewaarders had aangevallen. De cipiers eisen meer veiligheidsmaatregelen.

De politie begon aan het eind van de middag aan een operatie waarbij elke van de driehonderd cellen wordt doorzocht op drugs, wapens en andere verboden voorwerpen. Ook zal elke gedetineerde gefouilleerd worden. In de Antwerpse gevangenis zitten ongeveer 730 gedetineerden, waar officieel plek is voor 413.

Bestek

"We hebben twintig afvalbakken vol verzameld, gaande van bestek dat tot wapens omgevormd was, tot gsm's en kleine hoeveelheden drugs", aldus een zegsman van de politie tegen de Belgische zender VRT. Echte wapens werden niet aangetroffen.

De cipiers applaudisseerden luid toen de agenten de gevangenis betraden. Toch twijfelen sommige bewakers aan het nut van de actie. "Een keer de gevangenis uitkuisen is onvoldoende. Er moet een lange termijnoplossing worden gevonden", aldus vakbondsman Guy Milis.

Fouilleren

Het gevangenispersoneel mag gedetineerden na het bezoekuur niet meer zo maar fouilleren. Daarvoor moet een duidelijke aanleiding zijn. Waarschijnlijk daardoor is er veel drugs in de gevangenis, wat weer tot een machtsstrijd tussen Oost-Europeanen en Noord-Afrikanen leidt.

Een veel gebruikte truc om drugs, gsm's en zelfs wapens de gevangenis binnen te krijgen is de tennisbal: handlangers gooien vanaf de parkeerplaatsen bij de gevangenis een tennisbal met de verboden waar over de gevangenismuur op de luchtplaats. Daders en drugs worden bij deze methode maar weinig gepakt.