DEN HAAG - Jongeren zonder diploma op zak zijn vanaf komend schooljaar verplicht tot hun achttiende door te leren. Met de uitbreiding van twee jaar wil het kabinet de schooluitval aanpakken. Dinsdag bleek dat de Eerste Kamer deze aanpak breed steunt.

Op dit moment moeten jongeren na hun zestiende nog een jaar lang minstens twee dagen per week naar school. Een groot deel blijkt echter helemaal geen lessen meer te volgen. Met de nieuwe aanpak worden zij verplicht een diploma voor mbo niveau 2, havo of vwo te halen.

De schooluitval is het grootst onder 16- en 17-jarigen. Met de uitbreiding van de leerplicht voor deze leeftijdsgroep, de zogeheten kwalificatieplicht, hoopt het kabinet dat maximaal 19.000 extra leerlingen een diploma behalen.

Voor zover bekend is Nederland het eerste land ter wereld dat jongeren tot achttien jaar verplicht door te leren voor een diploma. Dit betekent overigens niet dat zij elke week vijf dagen in de schoolbanken moeten zitten. De 16- en 17-jarigen kunnen ook een combinatie van werken en leren volgen.

Werkeloos

Uit onderzoek blijkt dat jongeren zonder diploma drie keer meer kans maken om werkloos te raken. Naast de kwalificatieplicht wil het kabinet de hoge schooluitval aanpakken door meer te investeren in het onderwijs. Het kabinet heeft daar in totaal 1 miljard euro voor uitgetrokken.