DEN HAAG - De toestand van drie patiënten van het HagaZiekenhuis in Den Haag die zijn besmet met de legionellabacterie, is zorgwekkend maar stabiel. Een persoon ligt nog op de intensieve zorg, twee anderen worden verzorgd op de verpleegafdeling van het ziekenhuis.

Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis gezegd.

Hij wilde dinsdag niet ingaan op individuele gevallen. "Maar mensen die vatbaar zijn voor de besmetting hebben een verminderde weerstand." Een 78-jarige Haagse overleed maandag aan de gevolgen van de besmetting.

Doorgespoeld

Hoe de bacterie in het ziekenhuis is terechtgekomen, is nog onbekend. Inmiddels zijn alle leidingen thermisch gereinigd. Dat betekent dat de buizen met heel heet water zijn doorgespoeld. "Daardoor wordt de bacterie gedood. We kunnen met zekerheid zeggen dat het ziekenhuis vrij is van de bacterie", aldus de zegsman. Een onafhankelijk waterlaboratorium heeft de reiniging geïnspecteerd en goedgekeurd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IVG) houdt de ontwikkelingen in het HagaZiekenhuis in de gaten, zo liet een woordvoerder weten. "We wachten de resultaten van alle onderzoeken eerst even af voordat we zelf mogelijk actie gaan ondernemen. Maar we zijn alert", aldus de zegsman.

Veteranenziekte

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen lopen uiteen van een fikse verkoudheid tot een hevige griep met longontsteking. Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes water die in de lucht zitten. Mensen die zijn besmet, worden binnen maximaal twintig dagen ziek.