AMSTERDAM - De overheid moet veel meer geld beschikbaar stellen voor middelen die mensen helpen bij het stoppen met roken. Ook moeten artsen consulten kunnen declareren als ze intensief met hun patiënten bespreken dat ze beter kunnen stoppen met roken.

Hoogleraar preventieve geneeskunde van de Universiteit Maastricht Onno van Schayck heeft dat dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Volgens Van Schayck verdient de overheid per jaar 3 miljard euro door accijnsheffing aan rokers.

Aan de andere kant kost roken de maatschappij volgens hem ongeveer 2 miljard. Het overblijvende miljard zou volgens de hoogleraar in elk geval gedeeltelijk moeten worden besteed aan projecten die mensen helpen bij het afkicken van hun tabaksverslaving.

Van Schayck heeft berekend dat het gratis verstrekken van middelen om met roken te stoppen en betere begeleiding door artsen per jaar ongeveer 40 miljoen euro kost. Door de nieuwe aanpak zouden volgens hem per jaar ongeveer 140.000 rokers erin slagen met roken te stoppen. Onderzoek wijst volgens hem uit dat het gros van de rokers in principe zou willen stoppen, maar daar op eigen kracht niet in slaagt.

Website

Van Schayck sprak tijdens een bijeenkomst van medicijnfabrikant Pfizer. De fabrikant lanceerde dinsdag een nieuwe internetsite die mensen helpt hun tabaksverslaving te overwinnen.

Uit onderzoek dat de fabrikant dinsdag heeft gepresenteerd blijkt dat 65 procent van de Nederlanders vindt dat de huisarts meer hulp moet bieden bij de pogingen om met roken te stoppen. Van de rokers is 69 procent van mening dat de hulpmiddelen om met roken te stoppen volledig zouden moeten worden vergoed.