AMSTERDAM - Opengebroken straten en stoepen in Amsterdam zijn sinds kort in een wip weer dicht. Door de ingebruikname van een nieuw digitaal systeem legt de gemeente de tegels na een graafklus binnen twee dagen weer terug.

Voorheen ging de communicatie over opbrekingen via briefjes, telefoontjes en faxen. Dat ging regelmatig fout, waardoor een straat soms weken open kon liggen.

Internet

Met het Meldpunt Opbrekingen Openbare Ruimte (MOOR) kunnen de gravers, zoals KPN, Nuon, Waternet, UPC en het vervoersbedrijf GVB, via internet doorgeven in welke straat zij aan de slag gaan, aldus projectleider Hans Vringer van de gemeente Amsterdam dinsdag. Ze geven aan wat ze gaan doen en hoe lang het duurt. Deze informatie komt direct bij het betreffende stadsdeel terecht, die na de klus aan de slag kan met het dichtstraten.

22 miljoen tegels

De nieuwe methode levert tijdwinst en een miljoenenbesparing op, is efficiënter en is beter voor de gemoedsrust van Amsterdammers. In de hoofdstad worden volgens Vringer elk jaar tijdens 27.000 graafklussen 22 miljoen stoeptegels verlegd. Amsterdam is de eerste stad ter wereld die de opbrekingen registreert in een centraal computersysteem.