DEN HAAG - De Tweede Kamer wil niet lang meer wachten met de behandeling van een wetsvoorstel over adoptie door homoparen. Een verzoek om respijt van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) stuit op verzet bij de oppositie. Ook coalitiepartij PvdA is geen voorstander van uitstel.

"Ik ben faliekant tegen verdere vertraging, want de adoptie door homoparen werkt momenteel tragisch slecht", zei PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen dinsdag. Ook de VVD, SP, GroenLinks en D66 voelen niets voor uitstel. De partijen zullen dit woensdag bespreken.

Hirsch Ballin heeft vorige week aangekondigd dat hij een commissie laat onderzoeken of lesbische stellen eenvoudiger ouder kunnen worden van een kind dat binnen hun relatie is geboren. De CDA-minister heeft de Kamer gevraagd de behandeling van de adoptiewet aan te houden in afwachting van de conclusies van dat onderzoek. De bespreking van het voorstel staat halverwege juni gepland.

Recordtempo

De PvdA heeft er op zich geen bezwaar tegen dat Hirsch Ballin een commissie laat kijken naar de gecompliceerde kwestie van adoptie door mensen van hetzelfde geslacht. Maar de partij wil niet dat het onderzoek tot vertraging leidt. "Desnoods moet de commissie in een recordtempo werken", aldus Wolfsen.

VVD'er Fred Teeven denkt in dezelfde richting. Wat hem betreft mag het werk van de commissie hooguit enkele weken vertraging opleveren. De VVD wil het wetsvoorstel in elk geval nog voor het zomerreces behandelen.