LONDEN/MOSKOU - De Britse justitie wil de voormalige Russische KGB-veiligheidsagent Andrej Loegovoj gaan vervolgen voor de spraakmakende moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko eind vorig jaar in Londen. Aanklagers vaardigden een arrestatiebevel uit en vroegen dinsdag op een persconferentie om snelle uitlevering van Loegovoj door Rusland.

Moskou maakte echter meteen duidelijk Londen niet tegemoet te kunnen komen. Een bron bij de Russische hoofdaanklager liet weten dat Rusland de huidige zakenman niet zal uitleveren. "De grondwet van de Russische Federatie verbiedt het uitleveren van Russen om in het buitenland vervolgd te worden", aldus de zegsman.

Waarnemers vrezen diplomatiek getouwtrek tussen beide landen. Rusland eist namelijk de uitlevering van de Russische ex-zakenman en Kremlin-criticus Boris Berezovski, waar Londen weer niets voor voelt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett riep Moskou op alles in het werk te stellen om Loegovoj over te dragen. Premier Tony Blair benadrukte dat Groot-Brittannië en Rusland belangrijke politieke en economische banden onderhouden. "Dat doet op geen enkele manier afbreuk aan de noodzaak dat het internationale recht wordt gerespecteerd. En we zullen er op geen enkele manier voor terugschrikken om ervoor te zorgen dat dat gebeurt", liet hij via een woordvoerder weten.

Weduwe

De weduwe van de vergiftigde Litvinenko bezocht dinsdag de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië om hem te vragen of het tot een uitlevering komt. Volgens Marina Litvinenko zou de ambassadeur geen antwoord hebben gegeven. Verder zei de weduwe van de oud-spion dat vermoedelijk meer dan één persoon verantwoordelijk is voor de dood van haar man.

Loegovoj, die Litvinenko ontmoette op de dag dat hij werd vergiftigd, ontkende ook dinsdag elke betrokkenheid categorisch. De Britse aanklagers die zijn uitlevering eisen, doen volgens Loegovoj sensatiebeluste uitspraken. Hij noemde het besluit politiek gemotiveerd, meldden Russische persbureaus. De zakenman kondigde aan binnenkort met sensationele onthullingen te komen die in Groot-Brittannië opzien gaan baren.

Volgens de Britse justitie is er voldoende bewijs tegen de ex-KGB'er Loegovoj om hem wegens "deze buitengewoon ernstige misdaad" aan te klagen, aldus openbaar aanklager Sir Ken Macdonald. Litvinenko, fel tegenstander van de machthebbers in het Kremlin, stierf in november in Londen na te zijn vergiftigd met het zeer radioactieve polonium-210.

Op zijn sterfbed beschuldigde Litvinenko (43), die ook een Brits paspoort had, president Vladimir Poetin van de moord. Moskou deed die claim af als onzin. De affaire heeft de verhoudingen tussen Londen en Moskou vertroebeld.