ROTTERDAM - De opening van het café van Leefbaar Rotterdam is dinsdagavond ontsierd door enige ophef over een kunstwerk dat in het café zou komen te hangen. Het kunstwerk, een neppistool met een losse vinger en een bloedstreep, maakte duidelijk dat de schrik van mei, de dag dat Pim Fortuyn werd doodgeschoten, er nog goed in zit bij zijn vroegere partijgenoten.

Omdat Marten Fortuyn deze kunstvorm niet waardeerde, haalde hij het na een korte discussie met broer Simon van de muur. Hij stond geruime tijd met het kunstwerk in zijn handen. Toen het neppistool in andere handen overging ontstond er beroering.

Beveiligingspersoneel van de ook aanwezige LPF-voorzitter Maas grepen een man die naar het leek in het drukke café met een pistool liep. Hij werd overmeesterd en naar het even verderop gelegen politiebureau gebracht. Het bleek de zoon te zijn van kunstenaar Gerrit den Breems, die het vervelend vond dat het werk van zijn vader van de muur was gehaald.

Kunstenaar bezwijkt

Voor de ogen van zijn vader werd hij naar de politie gedirigeerd. De opschudding werd de 71-jarige kunstenaar, en hartpatiënt, teveel en hij werd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. Zijn 47-jarige zoon is aangehouden omdat hij een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich had. De politie heeft het kunstwerk in beslag genomen. "Het is een imitatiewapen. Dat mag je niet bij je hebben,'' aldus de politie.

Te realistisch

Ondanks de aanwezigheid van LPF-kopstukken als Maas, Herben, Nawijn en Janssen van Raay ging de aandacht dus niet naar hen uit. "Het begon fantastisch,'' aldus fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam. "Maar ik heb waarschijnlijk een te realistisch kunstwerk gekregen. Het is kort na de moord op Pim gemaakt en beeldt de gebeurtenissen van 6 mei uit. Dat dit allemaal gebeurt, dat iemand behandeld moet worden voor hartklachten is echt heel vervelend.''

Het kunstwerk is eigendom van Harry Maronier, raadslid van Leefbaar Rotterdam. "Het is mijn laatste aankoop. Het is een schokkend werk, maar ik heb het aangeboden aan Sörensen omdat ik weet dat het dan in goede handen is. Het zou in het café komen te hangen.''

Bakermat

Of dat gebeurt, blijft even de vraag. Het beeldje dat hoort bij de uitverkiezing van Pim Fortuyn tot Europees politicus van het jaar 2002, krijgt in ieder geval wel een plekje in het café aan het Haringvliet. Café Leefbaar Rotterdam is opgezet om politiek dichter bij gewone mensen te brengen. "Het moet de bakermat worden voor durf, hoop en vernieuwing, zoals Rotterdam de bakermat was voor Pim,'' aldus Simon Fortuyn in zijn openingswoord.