AMSTERDAM - De twee mannelijke Zwartpuntrifhaaien van Burgers' Ocean in Arnhem krijgen deze week nieuwe partners.

De twee mannetjes werden in vorig jaar cadeau gedaan aan Burgers' Ocean door de Dierentuin in Londen waar ze te groot waren geworden voor hun bassin. Fatty en Skinny barstten met hun één meter lengte uit het aquarium.

In de Ocean werden ze in het scholenvissen-bassin ondergebracht. Om de import van in het wild gevangen dieren naar dierentuinen zo veel mogelijk te voorkomen, besloot men bij Burgers' op zoek te gaan naar geschikte partners voor de heren.

Uiteindelijk werden er twee kandidates gevonden in het Kattegatcentrum in het Deense Grenaa. Fatty zal zich bij zijn vrouwtje in Grenaa voegen, terwijl het tweede Deense vrouwtje Skinny in Burgers' Ocean gezelschap gaat houden.

Afkoelen

Het transport heeft overigens nog heel wat voeten, of vinnen, in de aarde. Zwartpuntrifhaaien zijn dieren die hun hele leven non-stop zwemmen. Hierdoor stroomt er voortdurend vers water door hun geopende bek om de kieuwen van zuurstof te voorzien. Wanneer ze in een kleine ruimte worden verpakt waarin ze niet voldoende kunnen zwemmen, dreigt al gauw zuurstofgebrek. Daarom moet er een ruime, ronde bak worden gebruikt waarin het water voortdurend stroomt en waaraan met bruisstenen zuurstof wordt toegevoegd.

Bovendien mag het water niet afkoelen. De transportwagen moet dus voldoende ruimte hebben, goed te verwarmen zijn en voorzieningen hebben om pompen continu te laten draaien. Vertragingen gedurende de achthonderd kilometer lange reis moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.