WASHINGTON/BRUSSEL - Een man die waarschijnlijk Osama bin Laden is, heeft alle moslims opgeroepen achter het Iraakse volk te staan in de strijd tegen de Verenigde Staten. De boodschap, die dinsdagavond werd uitgezonden door de Qatarese televisiezender al-Jazeera, was vervat in een bandopname van matige kwaliteit.

Bin Laden riep de moslims op zelfmoordaanslagen te plegen 'op de vijand'. Het bestaan van het bandje was onthuld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

Die zei dat uit de boodschap blijkt dat er een band bestaat tussen Bin Laden en Irak. Een Iraakse functionaris zei woensdagochtend dat de uitzending van het bandje voor de VS opnieuw een voorwendsel is om Irak aan te vallen.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de spreker op het bandje Bin Laden is. Sommige Arabische deskundigen spraken hun twijfel uit omdat de stem op de band veel duidelijker was dan bij boodschappen die al-Jazeera eerder heeft uitgezonden. Anderen vinden het verdacht dat de opname opgedoken is op het moment dat de spanningen tussen de VS en Europa over Irak op een hoogtepunt zijn.

Geen bewijs

Volgens een deskundige van de Britse omroep BBC, Frank Gardner, is de boodschap geen bewijs dat er een band is tussen Irak en Osama bin Ladens terreurgroep al-Qaeda omdat de stem op de band een duidelijk onderscheid maakt tussen het Iraakse volk en het Iraakse regime. "Dit is een onderscheid dat de Amerikaanse regering niet heeft gezien of niet heeft willen zien."

De oorlog die de VS willen voeren, is volgens Bin Laden gericht tegen alle moslims, en niet alleen tegen het regime van Saddam Hussein. Verder waarschuwt hij de Arabische landen, dat samenwerking met de VS anti-islamitisch is.

Grotten en tunnels

De leden van de in Irak heersende Baath-partij noemt Bin Laden "afvalligen". Desondanks is het "acceptabel" dat moslims samen met de Baath-partij tegen "de kruisvaarders ten strijde trekken". Bin Laden adviseerde de Irakezen zich in grotten en tunnels terug te trekken als bescherming tegen Amerikaanse luchtaanvallen.

Verder zei Bin Laden dat de Verenigde Staten Irak willen bezetten om te "helpen bij het verwezenlijken van de zionistische droom een Groter Israël te vestigen". Ook wees hij op het belang van zelfmoordaanslagen tegen de Verenigde Staten en Israël.

Crisis NAVO

De crisis binnen de NAVO over Irak houdt aan. Dinsdag slaagden de leden er weer niet in overeenstemming te bereiken over het treffen van voorbereidingen voor de bescherming van Turkije. Dat voelt zich bedreigd door een mogelijke oorlog tegen Irak. De vergadering van de ambassadeurs van de negentien lidstaten, die dinsdag tot twee keer toe werd uitgesteld, werd uiteindelijk een kwartier na aanvang weer opgeschort tot woensdagochtend.

Achter de schermen proberen diplomaten de standpunten van de lidstaten dichter bij elkaar te brengen. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat Frankrijk en België hun standpunt zullen wijzigen voor vrijdag, wanneer de chefs van de VN-wapeninspecteurs verslag uitbrengen in de Veiligheidsraad.

Veto

De twee landen spraken maandagochtend hun veto uit over het treffen van voorbereidingen voor de bescherming van NAVO-lid Turkije, omdat zij vinden dat dat een diplomatieke oplossing van de crisis bemoeilijkt. Ook Duitsland staat achter het standpunt van Parijs en Brussel, maar maakte maandag geen officieel gebruik van het vetorecht. De VS zijn woedend over de opstelling van de drie landen.

De verwachting is dat het verslag van Blix en el-Baradei weinig zal veranderen aan de verdeeldheid, die ook in de Veiligheidsraad overheerst. Duitsland, Frankrijk en Rusland, die maandag in een gezamenlijke verklaring herhaalden dat de VN-wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen voor hun werk in Irak, staan waarschijnlijk niet alleen in hun verzet tegen militaire actie.

In totaal zouden elf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad, waaronder ook het permanente lid China, achter deze opstelling staan, zo heeft een hoge functionaris van de Duitse regering dinsdag verklaard. Alleen Groot-Brittannië, Bulgarije en Spanje steunen de Verenigde Staten en vinden dat "het spel nu uit" is, aldus de functionaris.