NEW YORK - Autoriteiten in de Amerikaanse staat Arkansas mogen een terdoodveroordeelde onder dwang antipsychotische medicijnen toedienen, zodat hij niet meer te gestoord is om geëxecuteerd te mogen worden. Dat heeft het federale hof van beroep in St. Louis bepaald.

De uitspraak is de eerste van een federaal hof van beroep die zo'n terechtstelling toestaat. Een eerdere uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof verbood executie van de geestelijk gestoorde man zonder medicijnen. Dat heeft The New York Times dinsdag gemeld.

Bruidegom

Charles Laverne Singleton werd in 1981 ter dood veroordeeld voor de moord op een medewerkster van een kruidenier in 1979. Vanaf 1987 is zijn geestelijke gezondheid achteruit gegaan. Singleton gelooft dat zijn cel door demonen is bezeten en dat zijn slachtoffer niet dood is maar ergens op aarde wacht op hem, haar bruidegom.

Medici hebben Singleton na uitgebreid onderzoek als psychotisch beschreven. Zijn advocaten voerden daarom aan dat hij in zijn geestestoestand niet geëxecuteerd mocht worden. Medicijnen verlichten echter zijn symptomen.

Dwang of levenslang

Rechter Wollman motiveerde maandag de uitspraak van het federale hof. Hij zei dat Singleton het hof voor een moeilijke keuze had gesteld. De eerste optie was het toedienen van medicijnen onder dwang met als gevolg een executie. Het alternatief was afzien van onvrijwillige medicatie waardoor Singleton in psychotische toestand in de gevangenis zou moeten blijven zitten.

Wollmann stelde dat het hof de eerste optie de beste vond, zeker als Singleton medicijnen krijgt die van positieve invloed zijn op zijn geestestoestand.