TRIPOLI/BEIROET - Libanese regeringstroepen hebben dinsdagochtend hun zware beschietingen op aanhangers van de radicale Palestijnse groepering Fatah al-Islam hervat. Daarmee gaan de gevechten rond een Palestijns vluchtelingenkamp in de Noord-Libanese stad Tripoli de derde dag in.

Bekijk video

Het conflict heeft al aan zeker tachtig mensen het leven gekost, waarmee de jongste golf van geweld het bloedigste interne conflict is sinds de burgeroorlog.

Onder de slachtoffers zijn veel burgers in het vluchtelingenkamp Nahr al-Bared. Het internationale Rode Kruis heeft gevraagd om een staakt-het-vuren om slachtoffers uit het kamp te kunnen halen en voorraden naar binnen te brengen. Volgens getuigen liggen de doden en gewonden op straat.

Wapens

Het Libanese regeringsleger heeft toegezegd te stoppen met de aanvallen op de moslimextremisten, die banden met de Syrische geheime dienst en het terreurnetwerk al-Qaeda zouden hebben. Voorwaarde daarvoor is echter dat Fatah al-Islam de wapens moet neerleggen.

De groepering liet evenwel weten dat het "tot de laatste druppel bloed" zal doorvechten. Bovendien dreigde Fatah al-Islam haar strijd uit te breiden buiten de omgeving van Tripoli, als het regeringsleger de beweging blijft bestoken in het vluchtelingenkamp.

Hulpmiddelen

De 40.000 Palestijnen die in het permanente vluchtelingenkamp leven, hebben volgens het Rode Kruis dringend behoefte aan hulpmiddelen. Bovendien is medische hulp noodzakelijk, is de elektriciteit afgesneden en raakt het water op.

Een bestand maandag dat was bedoeld om slachtoffers uit Nahr el-Bared te halen, hield slechts enkele minuten stand. De hulporganisaties konden in die tijd zestien gewonde Palestijnen evacueren.

Het Libanese leger kwam in actie nadat militante Palestijnen vlakbij het vluchtelingenkamp een legerpost zouden hebben beschoten. Dezelfde strijders zouden ook militairen hebben aangevallen die bij het kamp een patrouille uitvoerden.

Bomaanslagen

Twee bomaanslagen binnen een etmaal in de Libanese hoofdstad Beiroet leken aan te tonen dat de extremistische moslims hun terrein hebben uitgebreid. Door een krachtige explosie in de islamitische wijk raakten maandagavond zeker tien mensen gewond. Een bomaanslag in een winkelcentrum kostte zondagavond een vrouw het leven.

Fatah al-Islam eiste dinsdagochtend de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op, maar ontkende later weer betrokken te zijn.