AMSTERDAM - Mannen kruipen vaker met een slok te veel op achter het stuur dan vrouwen. Dat blijkt uit een rapport van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van Rijkswaterstaat.

Een vorig jaar uitgevoerde steekproef toonde aan dat drie procent van de verkeersdeelnemers te diep in het glaasje had gekeken. Tachtig procent van de overtreders is man.

De AVV voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Verkeer. In samenwerking met de politie werden 75 alcoholcontroles uitgevoerd, waarbij zeker twintigduizend aanhoudingen werden verricht.

Metingen

Uit de metingen blijkt dat drie procent van de bestuurders die werden aangehouden te veel alcohol in zijn bloed had. Hoewel dat een lichte stijging is ten opzichte van 2005, is er sinds 2000 sprake van een trendmatige daling. Net als in voorgaande jaren is het percentage overtreders het hoogst tussen 02.00 uur en 04.00 uur.

Van de mannen die werden aangehouden, had drieënhalf procent te diep in het glaasje gekeken om aan het verkeer te mogen deelnemen. Mannen in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar scoorden het hoogst.

Vrouwen gaan op hogere leeftijd de fout in: de meeste vrouwelijke overtreders variëren in leeftijd van 35 tot 49 jaar. Van de vrouwen die werden aangehouden, had 1,8 procent te veel op.