AMSTERDAM - Een 19-jarige gevangene heeft maandag tijdens zijn vlucht uit een jeugdinrichting in het Gelderse Wapenveld meerdere mensen bedreigd. De man stal tijdens de vlucht een auto, maar kon na een achtervolging door de politie worden aangehouden.

Hij verbleef in een open inrichting en ging er na personeel bedreigd te hebben met een schaar vandoor. Dat meldt de politie.

Buiten de inrichting probeerde de man auto's aan te houden, maar niemand stopte. Daarna ging hij een woning binnen, waar hij de bewoners autosleutels afhandig probeerde te maken. Ook dit mislukte. Daarna probeerde hij opnieuw een auto aan te houden, die hij met een smoes om een lift vroeg.

Zij zette de man af in het centrum van Wapenveld. Daar beroofde hij onder bedreiging van de schaar iemand van zijn brommer, waarmee hij tegen ten minste één auto botste.

Sleutels

Op de Plakkenweg ging de gedetineerde opnieuw een woning binnen. Hij bedreigde de bewoners en wilde weer de autosleutels meenemen, maar ook hier lukte dit niet. Iets verderop stond op een erf een auto met de sleutels nog in het contact. Bij het wegrijden met de auto raakte hij een andere auto op het erf.

De man reed vervolgens in een rustig tempo richting Veessen. De politie zette de achtervolging in en wist hem in het plaatsje aan te houden. Uit voorzorg gebeurde dat met een getrokken pistool, maar de aanhouding verliep zonder problemen.