NEW YORK - De radicale Palestijnse groepering Fatah al-Islam is gelieerd aan het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.

Strijders van de beweging die slag leveren in het Noord-Libanese Tripoli hebben jaren geleden vastgezeten in Damascus, maakte de Syrische ambassadeur bij de VN maandag bekend.

De diplomaat sprak beschuldigingen tegen dat de radicale groepering banden onderhoudt met de Syrische autoriteiten. ,,Als ze naar Syrië komen zullen ze in de gevangenis worden gegooid'', zei de diplomaat. ,,Ze vechten niet voor de Palestijnse zaak. Ze vechten voor al-Qaeda.''

Verscheidene leden hebben ,,drie of vier jaar'' in Syrische gevangenissen gezeten, aldus Bashar Ja'afari. Ze zijn daarna vrijgelaten en hebben het land verlaten. Ze begonnen daarna met terroristische praktijken en leidden nieuwe elementen op namens al-Qaeda. Voordat ze konden worden gearresteerd, waren ze al weg.

Hevige strijd

Volgens de Syriër zitten er voornamelijk Palestijnen, Jordaniërs of Saudiërs in Fatah al-Islam met misschien een paar Syriërs. De groepering is in een hevige strijd verwikkeld met het Libanese regeringsleger. Daarbij vielen zondag en maandag tientallen doden.