DEN HAAG - In het HagaZiekenhuis in Den Haag is maandag een 78-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van besmetting met legionella.

Ook drie andere patiënten zijn met de bacterie besmet. Dat meldde het ziekenhuis maandagavond. De bacterie is gevonden in een doucheblok op de afdeling waar de vier patiënten lagen.

Het ziekenhuis is inmiddels vrij van de bacterie. Maandag heeft het ziekenhuis alle leidingen thermisch gereinigd, dat wil zeggen dat de buizen met heel heet water zijn doorgespoeld. "De bacterie wordt gedood door het hete water", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdagochtend. "De bacterie zou dus weg moeten zijn."

Het ziekenhuis heeft voorafgaand aan het doorspoelen door het hele complex monsters genomen van het water. Zo hoopt het hospitaal er achter te komen of er verscheidene besmettingsbronnen zijn.

Alle patiënten die op de afdeling hebben gelegen, hun huisartsen en betrokken medewerkers van het HagaZiekenhuis zijn geïnformeerd.

Veteranenziekte

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking.

Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van mens op mens overgebracht.