GAZA - Omdat de Palestijnse raketbeschietingen op Israël niet ophouden, heeft Jeruzalem de druk verder opgevoerd. Als vergelding kondigden Israëlische kabinetsleden aan Hamas-leider Khaled Meshaal bij de eerste de beste gelegenheid te laten liquideren.

"Hij is een meer dan legitiem doelwit", zei de Israëlische minister voor Openbare Veiligheid, Avi Dichter, maandag tegen de legerradio. Meshaal leeft in ballingschap in Syrië.

Qassam

Radicale Palestijnen bestookten de Zuid-Israëlische plaats Sderot bij de Gazastrook opnieuw met zogenoemde Qassam-raketten, nadat zij zondag zeker vijftien raketten hadden afgevuurd.

Maandagavond werd een vrouw in haar auto door een raket getroffen. Zij geldt als de eerste Israëlische dode door een Palestijnse raket in zes maanden tijd, en als de negende in ruim zes jaar.

Tijdens beschietingen maandagmiddag waren buitenlandcoördinator Javier Solana van de Europese Unie en minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken op bezoek in Sderot.

Hamas

Bij Israëlische aanvallen eerder maandag op het noorden van de Gazastrook waren zeker vier leden van de militante Palestijnse beweging Islamitische Jihad om het leven gekomen. Ook een strijder van de radicaalislamitische Hamas werd gedood.

De man maakte raketten en andere wapens. Israël houdt Hamas en de Islamitische Jihad verantwoordelijk voor de raketbeschietingen, die vooral de Israëlische plaats Sderot treffen.

Rusland

Rusland veroordeelde het Israëlische optreden in de Gazastrook. Volgens een in Moskou uitgegeven verklaring is er sprake van excessief geweld bij de bombardementen op Palestijns gebied.

Burgers

De laatste serie Israëlische aanvallen op de Gazastrook de afgelopen dagen kostte inmiddels meer dan dertig Palestijnen hun leven. Onder de doden zijn ruim tien burgers.

De Israëlische beschieting van het huis van Hamas-kopstuk Khalil al-Haya maakte negen slachtoffers. De Hamas-voorman kwam er zelf van af met lichte verwondingen.

Noorwegen

Om de Palestijnse regering van nationale eenheid te helpen, geeft de Noorse regering 7,4 miljoen euro steun. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Jonas Gahr Stoere, sprak de hoop uit dat andere westerse landen het voorbeeld van Noorwegen volgen en eveneens geld sturen naar de Palestijnse regeringscoalitie van Hamas en Fatah.

Noorwegen is het enige westerse land dat de banden met de Palestijnse regering heeft genormaliseerd. De overige westerse landen verbraken het contact toen Hamas in de regering kwam, omdat Hamas weigert Israël te erkennen of de wapens neer te leggen.