BRATISLAVA - "Scheppende kracht, handelsgeest en zakelijke creativiteit hebben Nederland deel gemaakt van de elite der wereldleiders."

Dat zei president Ivan Gasparovic van Slowakije maandagavond in Bratislava tijdens het staatsdiner dat hij koningin Beatrix aanbood. De vorstin is op staatsbezoek in zijn land.

"Nederland is een voorbeeld van hoe men een democratische, tolerante, bloeiende en geordende maatschappij kan opbouwen", aldus de president.

Zelfverzekerd

De Slowaken beseffen volgens hem heel erg goed dat "de Europese Unie in de laatste jaren minder zelfverzekerd is geworden van haar doeleinden en tot een intensieve discussie is gekomen hoe verder te gaan."

Organisme

Gasparovic noemde de Unie "een levend organisme dat zich steeds verder ontwikkelt. Zijn leden bezitten het autonome recht om hun opinie vrij te uiten en hun identiteit te beschermen", zei hij.

Volgens Beatrix geeft Slowakije "door zijn enthousiaste inbreng de Europese Unie een nieuw elan, dat ook andere landen inspireert."

Fluwelen scheiding

De vorstin haalde verder de 'fluwelen scheiding' tussen Tsjechië en Slowakije in herinnering. "De vreedzame wijze waarop deze scheiding tot stand is gekomen, heeft alom grote bewondering gewekt. De goede nabuurschap die beide staten sindsdien onderhouden, is een voorbeeld voor vele andere landen."

De koningin memoreerde dat er mensen zijn die door de ontwikkelingen van de laatste jaren tussen wal en schip zijn geraakt: "De overgang naar een ander economisch bestel heeft niet alleen winnaars opgeleverd."

Achterstand

De koningin verwees eveneens naar de etnische en culturele verschillen in het land. "Dit samenleven van verschillende groepen in één land stelt hoge eisen aan burgers en bestuur."

Aan het slot werd de traditionele toast uitgebracht en dat ging dit keer niet helemaal vlekkeloos. De koningin verhaspelde de naam van de vrouw van de president, maar loste het charmant op: "Ik heb nog zo geoefend, maar ik wist dat 't zou gebeuren en nu is het ook gebeurd." Ze pakte haar tafelgenote even bij de arm. Die kon er niet mee zitten.