ARNHEM - Vijf militairen die vorige week waren aangehouden wegens mishandeling van een zwerver blijven nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem maandag bepaald.

Justitie verdenkt de militairen van medeplegen van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Aanleiding zou zijn geweest dat de 28-jarige zwerver de militairen blikjes drinken wilde verkopen, waarop de situatie geëscaleerd zou zijn.

Volgens justitie werd de man meermalen tegen het hoofd geslagen en geschopt. De verdachten zijn 22, 23, 24, 29 en 32 jaar en gelegerd in de kazerne Oirschot

Vrijheid

Vier andere militairen die ook werden aangehouden zijn vorige week al in vrijheid gesteld. Zij worden, op grond van de nu bekende feiten, niet verdacht van geweldpleging tegen de man. Ze blijven wel als verdachte aangemerkt. Hun rol wordt onderzocht, aldus justitie.

Gesprek

Deze vier hebben maandag een gesprek gehad met hun commandant op de kazerne in Oirschot, zei een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

De commandant heeft hen in een brief laten weten dat ze woensdag weer op de kazerne worden verwacht om daar te horen welke "eventuele rechtspositionele maatregelen" het ministerie van Defensie neemt. De commandant zal het viertal ook bevragen over hun rol bij het incident.

Met het slachtoffer gaat het inmiddels beter. Hij kan het ziekenhuis maandag verlaten, aldus de Koninklijke Marechaussee.