ROTTERDAM - De vrouw die vrijdag ernstig is verwond door gorilla Bokito overweegt een schadeclaim bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in te dienen. Haar man zei maandag dat ze een letselschadeadvocaat in de arm hebben genomen.

Het gaat helemaal niet goed met het slachtoffer. De Zoetermeerse krijgt veel medicijnen tegen de pijn. Bovendien heeft zij geestelijk een klap meegekregen. "Ze is heel angstig", aldus haar echtgenoot. Naar de dierentuin durft ze, als ze beter is, naar alle waarschijnlijkheid niet meer.

Geopereerd

Ze is al twee maal geopereerd en een derde operatie volgt binnenkort. De eerste keer lag zij ruim zeven uur op de operatietafel. Ze had ruim vier liter bloed verloren, zei haar man, die zo veel mogelijk bij haar probeert te zijn.

De medici ontdekten breuken in haar arm, pols en voet. Zij telden meer dan honderd beten. De mensaap die uit het apenverblijf wist te ontsnappen, scheurde de huid van een arm open. De artsen zijn nu bang voor de gevolgen van bacteriën en schimmels in de wonden.

Bosjes

De man zag het gebeuren dat Bokito zijn vrouw greep. Zelf dook hij op dat moment de bosjes in, om zich te redden en om hulp te roepen. Toen hij terug kwam, was zijn echtgenote verdwenen. Een eind verderop hield ze zich voor dood. Pas toen ze in de verte mensen hoorde gillen, stond ze op en vroeg om hulp. "Ze had geen kleren meer aan het lijf", aldus de man.

Volgens hem is Bokito veranderd nadat onlangs een familie 'Rotterdamse' gorilla's naar China was vertrokken. Hij was, zo vertelde de frequente bezoeker, ineens de macho, de baas van de groep die in Blijdorp was overgebleven. "Hij was ineens vreselijk agressief."

Ogen

Dit hebben de Zoetermeerders de verzorgers gemeld. Zij adviseerden hen de aap vooral niet in de ogen te kijken. "Wij hebben hen nog aangeraden extra hekken te plaatsen, zodat bezoekers niet direct voor de ramen zouden staan."

Hij vindt het niet terecht dat zijn vrouw, die fan was van de dierentuin en de gorilla's, deels de schuld in de schoenen krijgt geschoven. "Je moet als bezoekers toch veilig in het park kunnen rond lopen."