PEKING - De Chinese politie is slaags geraakt met naar verluidt tienduizenden betogers die ageerden tegen de zogeheten eenkindpolitiek.

Volgens The South China Morning Post had het incident zaterdag plaats in de zuidelijke provincie Guangxi. De demonstranten waren razend op lokale autoriteiten die teams op pad hadden gestuurd om families torenhoge boetes op te leggen omdat ze zich niet hadden gehouden aan de regels voor geboortebeperking.

Bezittingen

Volgens betrokkenen namen de teams ook persoonlijke bezittingen mee van boerengezinnen die te weinig geld hadden om boetes te betalen. Ze zouden ook privébezit hebben vernield. Boze burgers bestormden daarop overheidsgebouwen. De autoriteiten weigerden maandag commentaar.

De omstreden eenkindpolitiek is overigens vooral stringent voor inwoners van steden. Daar mogen koppels in principe maar één kind hebben. Op het platteland geldt vaak de regel dat ook een tweede kind is toegestaan als de eerste een dochter is. Voor minderheden gelden de regels weer niet of in aangepaste vorm.