LOS ANGELES - De tragikomedie Zus & en zo heeft een Oscar-nominatie gekregen voor de beste niet-Engelstalige film. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

De musical Chicago kreeg dertien nominaties en het drama Hours is tien keer genomineerd.

Het verhaal

De tragikomedie Zus & zo van regisseur Paula van der Oest vertelt het verhaal van drie zussen. Wanneer hun homoseksuele broer Nino aankondigt te gaan trouwen om zo de erfenis van hun vader veilig te stellen, doet het drietal er alles aan om het huwelijk van hun broer te saboteren.

Monique Hendricx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Nieuwenhuyzen en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen in Zus & zo.

"We hebben hier met z'n allen voor de computer gestaan in afwachting van de Oscarnominaties en nu blijkt dat we kans maken, ben ik echt hartstikke blij." Dat zei regisseur Paula van der Oest die met haar film Zus & Zo op 23 maart in Los Angeles meedingt naar de prestigieuze internationale filmonderscheiding, zo bleek dinsdag.

Andere genomineerden

Zus & Zo maakt kans in de categorie niet-Engelstalige film. Daarin moet de Nederlandse rolprent het opnemen tegen El crimen del padre Amaro, Hero, The man without a past en Nowhere in Africa. "Die laatste film wordt door de meeste mensen als uiteindelijke winnaar getipt", geeft Van der Oest aan. "Ik denk niet dat wij de Oscar gaan winnen, maar met deze nominatie ben ik al heel tevreden."

Publiciteit

Nu de nominatie bekend is en ook op CNN is genoemd, denkt de regisseur veel contacten te kunnen leggen voor het realiseren van nieuwe filmprojecten. "Zus & Zo kwam op 6 mei uit, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Dat drukte het bioscoopbezoek (45.000), terwijl de kritieken wel goed waren. Maar deze nominatie maakt veel goed."

Regisseur Van der Oest debuteerde in 1996 met De Nieuwe Moeder. In 1998 maakte ze de film De Trip van Teetje, gevolgd door Zus & Zo. Inmiddels verscheen haar vierde film; Moonlight. Mocht ze een Oscar winnen dan schaart ze zich in de rij van regisseurs als Fons Rademakers (De Aanslag, 1986), Marleen Gorris (Antonia, 1995), Mike van Diem (Karakter, 1997) en Michael Dudok de Wit (Father and Daughter, 2000).