DEN HAAG - Zowel aan universiteiten als aan hogescholen besteden studenten meer tijd aan studie dan twee jaar geleden. Dat concludeert minister Ronald Plasterk (Onderwijs) op basis van cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

In hun eerstejaar staken universitaire studenten 33 uur in hun studie, tegen 30,5 uur in 2005. Voor hbo-studenten steeg de onderwijstijd van 32,6 naar 35 uur. De minister had de inspectie gevraagd om te onderzoeken hoeveel college de studenten krijgen na klachten van studenten dat ze hun docenten steeds minder zien.

Weinig

Plasterk maakte al eerder bekend dat bij een op de drie studies eerstejaars minder dan 10 uur per week in de collegebankjes zitten. Hij vindt dat weinig. Gemiddeld krijgen studenten op hogescholen en universiteiten in het eerstejaar dertien uur per week les van een docent.

In het hbo geeft een kwart tot een derde van de studenten aan dat meer dan 10 procent van de colleges niet doorgaat. Plasterk vindt dit veel, schrijft hij.

Norm

Omdat aan de ene opleiding veel meer colleges nodig zijn dan aan de andere wil de minister geen wettelijke norm opleggen voor het hele hoger onderwijs. Wel is hij van plan met de instellingen afspraken te maken over wat hij de intensiteit van het onderwijs noemt. Deze is vooral in de eerste twee jaar van belang voor de kwaliteit van de studies en de motivatie van de student.