LEEUWARDEN - Geert Dales stopt als burgemeester van Leeuwarden. Dat maakte de prominente VVD'er maandagmiddag bekend op een persconferentie in Leeuwarden.

De 55-jarige Dales wordt voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool InHolland in Den Haag. Hij is sinds 1 mei 2004 burgemeester van de Friese hoofdstad. Hij legt deze functie met ingang van 15 juli neer.

Profiel

Haddo Meijer, voorzitter van de raad van toezicht van de hogeschool, is zeer ingenomen met de nieuwe bestuursvoorzitter. "Dales voldoet in alle opzichten aan het door ons geschetste profiel. Dales is de aangewezen man om leiding te geven aan onze organisatie. Hij beschikt over de benodigde bestuurlijke ervaring, is maatschappelijk betrokken en is een open, dynamische en energieke persoonlijkheid."

Perspectief

Dales noemt zijn benoeming een unieke kans om na zijn functies in de diplomatie, de kunst- en cultuursector en het openbaar bestuur het publieke domein opnieuw te mogen dienen vanuit een ander perspectief.

"Het profiel van InHolland spreekt mij zeer aan: ondernemend, innovatief en sterk gericht op grootstedelijke vraagstukken. Ook het kunnen werken met talentvolle studenten en alle mensen die het onderwijs maken in combinatie met de bestuurlijke complexiteit vormen voor mij een opdracht waar ik geen nee tegen kan zeggen."

Wethouder

Dales was voor zijn burgemeesterschap in Leeuwarden onder meer wethouder van financiën en economische zaken van Amsterdam en directeur van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Hij is sinds 2000 voorzitter van de raad van toezicht van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook die functie zal hij neerleggen.