AMSTERDAM - Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam wil 'sociale begeleiders' introduceren om scholieren op het rechte pad te houden. Deze ingehuurde professionals moeten problemen bij jongeren in een vroeg stadium signaleren om te voorkomen dat zij over de scheef gaan. Dit heeft het ROC dinsdag laten weten.

Aanleiding is een aantal gevallen waarmee het Amsterdamse scholencomplex de afgelopen maand werd geconfronteerd. Het ROC voerde een verbod in op de gezichtssluier nadat vier leerlingen hiermee rondliepen en vorige week bleek dat een leerling naar de oorlog in Tsjetjenië wilde afreizen.

"De begeleider moet een jongen die eraan denkt om naar Tsjetjenië te gaan eerder signaleren en hem van het idee afhouden", aldus de woordvoerder van het ROC.

Het gaat volgens het ROC niet alleen om kwesties die te maken hebben met het moslimgeloof. "De jongens die bij Ajax de boel slopen zitten ook bij ons op school." De scholengemeenschap wil ongeveer twintig begeleiders die het liefst zo snel mogelijk in de klas gaan staan. Het ROC heeft 35.000 leerlingen verspreid over tachtig vestigingen.

Buurtvaders

Voor de sociale begeleiders denkt het ROC niet alleen aan mensen die daarvoor hebben gestudeerd, maar ook aan Marokkaanse buurtvaders. Daarnaast wil het opleidingeninstituut docenten gaan trainen. De komst van de opvoeders hangt af van de gemeente Amsterdam, die daarvoor met geld over de brug moet komen.