SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft een nieuwe tactiek geïntroduceerd om drugssmokkel en andere criminele activiteiten op de luchthaven sneller en efficiënter aan te pakken. Het gaat om de zogenoemde 'korte klap' methode.

Bekijk video

De nieuwe werkwijze heeft volgens een woordvoerder van de marechaussee het voordeel dat het relatief weinig tijd aan onderzoek kost en een "maximaal resultaat oplevert" in de strijd tegen de criminaliteit op Schiphol.

De nieuwe methode wordt toegepast bij mensen die al van iets verdacht worden en bij wie wordt vastgesteld dat ze meer uitgeven dan dat ze verdienen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om mensen die op de luchthaven werken.

Huiszoekingen

De marechaussee gaat bij een verdacht uitgavepatroon over tot huiszoekingen en het in beslag nemen van goederen en geld waarbij het sterke vermoeden bestaat dat deze zijn verkregen door criminele activiteiten, zoals drugshandel.

Bij een normaal onderzoek naar bijvoorbeeld drugsorganisaties die op Schiphol actief zijn, kost het de recherche veel tijd voordat er voldoende bewijs is om verdachten kunnen oppakken. Met de nieuwe methode kan vermeende criminelen veel sneller een halt worden toegeroepen.

Actie

De analyse van de geldstroom van een verdachte is namelijk veel sneller voltooid dan een compleet drugsonderzoek. Daardoor kan de marechaussee veel sneller tot actie kan overgaan.

"Op deze manier is het mogelijk om snel een aantal schakels uit een criminele organisatie te halen, zodat zij een zware slag krijgen toegediend", verduidelijkt de zegsman.

Witwassen

De marechaussee hield onlangs voor het eerst met behulp van de 'korte klap' methode vier verdachten in Hoofddorp aan op verdenking van het witwassen van crimineel geld.

Drie van de vier arrestanten werken op de luchthaven. Het gaat om een bagagemedewerker, een medewerker van een luchtvaartmaatschappij en iemand van de technische dienst.

Goederen

De woordvoerder: "Tijdens een huiszoeking bij de verdachten zijn luxe en exclusieve goederen gevonden en een aanzienlijke hoeveelheid geld."