JAKARTA - Metershoge golven hebben sinds donderdag in grote delen van Indonesië grote schade veroorzaakt. In de provincie Atjeh op Sumatra zijn tien dorpen met de grond gelijkgemaakt en duizenden huizen verwoest, aldus The Jakarta Post maandag op gezag van lokale autoriteiten.

Bekijk video

Ook op Java, Bali en Papua zijn door de enorme golfslag overstromingen ontstaan. Inwoners van het district Garut op West-Java zeiden dat door de golven tientallen huizen en vissersboten zijn vernield.

In het district Bantul in de Javaanse provincie Yogyakarta werden honderden huizen verwoest. De vissers vonden de situatie zo gevaarlijk, dat ze niet durfden uit te varen.

Phuket

Ook Thailand, de Maldiven en het westen van Australië werden de afgelopen dagen getroffen door enorme golven die in sommige gebieden een hoogte van 7 meter bereikten. Op onder meer het vakantie-eiland Phuket werd zaterdag een zwemverbod ingesteld. De meeste stranden in Thailand zijn sinds maandag weer toegankelijk.

Afrika

De metershoge golven zijn duizenden kilometers verderop ontstaan. Ze waren afkomstig van een zeer zware storm, ruim anderhalve week geleden ten zuiden van Zuid-Afrika. Dat meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag.

De intense stormwinden die op 8 mei ten zuiden van Kaapstad woedden, zorgden voor zware golven die vervolgens over de Indische Oceaan trokken richting Australië en Azië, blijkt uit satellietgegevens. De golven maakten in de provincie Atjeh op Sumatra tien dorpen met de grond gelijk en verwoestten er duizenden huizen. Lokale autoriteiten meldden volgens plaatselijke media geen slachtoffers.

Reuzegolven Azië