AMSTERDAM - Een oppasser van Diergaarde Blijdorp had het slachtoffer van de aanval door een ontsnapte gorilla gewaarschuwd. De dierverzorger vroeg de vrouw enkele dagen voor de aanval afstand te houden en de aap niet recht in de ogen te kijken.

Dat bevestigt de man van het slachtoffer maandag in het AD.

De gorilla Bokito sprong in de dierentuin in Rotterdam over een gracht van bijna vier meter en beet de vrouw meer dan honderd keer. Hij sleurde haar enkele meters mee. De vrouw belandde met botbreuken en bijtwonden in het ziekenhuis.

Op videobeelden is te zien hoe de vrouw tijdens een bezoek aan Blijdorp tegen de glaswand van het gorillaverblijf staat en direct contact zoekt met haar lieveling Bokito. De gorilla kan het oogcontact met de vrouw als bedreigend hebben ervaren en daardoor agressief zijn geworden, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse dierentuin in de krant.

Bord

Blijdorp overweegt bezoekers met een bord te waarschuwen de apen niet direct aan te kijken, schrijft het AD. In de dierentuin in Antwerpen hangen al dergelijke waarschuwingsborden bij de chimpansees.

De man van het slachtoffer laat in het AD weten dat het stel zich beraadt op een schadeclaim. "Mijn vrouw heeft nog heel lang zorg nodig. Die moet ergens van worden betaald." De man vindt bovendien dat de gracht rond het gorillaverblijf had moeten worden verbreed omdat de aap al eerder was ontsnapt uit een andere dierentuin.

Persconferentie

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam evalueert de komende dagen de gebeurtenissen rond de uitbraak van gorilla Bokito. Maandagochtend hebben de werknemers van Blijdorp met elkaar om de tafel gezeten. De dierentuin gaat nog in gesprek met de hulpdiensten. Woensdag volgt een persbijeenkomst, meldde een woordvoerster.

De diergaarde maakt dan ook bekend welke maatregelen ze neemt met betrekking tot Bokito. Het mannetje ontsnapte vrijdag uit het gorillaverblijf. Mogelijk werd hij agressief nadat omstanders hem met steentjes hadden bekogeld. Ook maakte een vrouw oogcontact met de mensaap. Hij ervoer dit vermoedelijk als zeer bedreigend, en viel de Zoetermeerse vervolgens aan.

De vrouw raakte zwaargewond. Drie anderen raakten gewond.