LONDEN - Britse patriotten hebben dinsdag geschokt gereageerd op het nieuws dat het prehistorische Stonehenge wellicht door een inwoner van het huidige Duitsland is gebouwd.

Archeologen houden daar na recente opgravingen serieus rekening mee. "It's Steinhenge" kopte het conservatieve boulevardblad Daily Express dinsdag over de prehistorische stenencirkel.

Stonehenge, een van de bekendste Britse symbolen, is tussen 2400 en 2200 voor Christus gebouwd. Archeologen vonden vorig jaar op 5 kilometer afstand van het Zuid-Engelse complex de stoffelijke resten van een stamleider die in die tijd geleefd moet hebben. In de Britse pers werd de man al snel "de koning van Stonehenge" genoemd.

Archeologen melden nu dat uit de grafgeschenken blijkt dat de man door de Alpen moet zijn gereisd of daar zelfs vandaan kwam.

"Het is fascinerend dat het idee voor Stonehenge mogelijk van een Duitse of Zwitserse immigrant afkomstig is". De Daily Express denkt daar heel anders over. "Dit is net zo'n schok voor het nationale gevoel als dat ontdekt zou worden dat de eerste cricketspelers leren broeken droegen en Bratwurst bij de thee aten."