GAZA/JERUZALEM - Israël heeft ook in de nacht van zondag op maandag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Gaza. Volgens de Israëlische radio zou daarbij ten minste een Hamas-strijder zijn omgekomen. De man maakte raketten en andere wapens.

Zondagavond maakte een beschieting van het huis van een Hamas-kopstuk al veel slachtoffers. Negen mensen, onder wie zeven gezinsleden van Khalil al-Haya, overleefden de inslagen niet. Zeker dertien mensen raakten gewond. De Hamas-voorman kwam er zelf van af met lichte verwondingen.

Hij verscheen volgens de BBC korte tijd later in het ziekenhuis waar de gewonden verpleegd worden. Hij zei "de strijd voort te zetten ondanks de pijn die hij net als zijn volk voelt." De Palestijnse premier Ismail Haniyah (Hamas) noemde het een afgrijselijke misdaad en vroeg om internationaal ingrijpen.

Kabinet

Het Israëlische kabinet besloot zondag tot meer aanvallen op de vermoede verantwoordelijken voor de aanhoudende Palestijnse beschietingen. Dat zijn gewapende groepen van met name de partij Hamas en de Islamitische Jihad. Ze bestoken vanuit het noorden van de Gazastrook Israëlisch grondgebied. Wanneer ze doel treffen is het vooral in het grensstadje Sderot. Zondag kwamen vijftien raketten neer in het plaatsje. Er vielen geen slachtoffers.

De Israëlische legerradio verspreidde zondagavond het bericht dat al-Haya een prominente rol speelt bij de bouw van Palestijnse raketten en de beschietingen van Sderot. Eerder op de dag doodden de Israëli's drie Palestijnen met een luchtaanval op de Gazastrook.

Olmert

Bij de laatste serie Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn de afgelopen dagen meer dan dertig Palestijnen gedood, onder wie meer dan tien burgers en circa twintig strijders die Israël verantwoordelijk houdt voor de voortdurende beschietingen van Sderot. Olmert sprak zondag zelf van vele tientallen doden onder Palestijnen.