AMSTERDAM - Twee militairen zijn teruggestuurd uit de Afghaanse provincie Uruzgan omdat ze in slaap zijn gevallen tijdens hun wacht. Zij kunnen hiervoor de gevangenis ingaan.

De marechaussee onderzoek een derde incident dat vorige week tijdens een wacht plaatsvond. De verdachte in deze zaak is voorlopig uit zijn eenheid gezet. Dat schrijft het AD maandag.

De twee militairen van 20 en 22 jaar oud zouden drie weken geleden tijdens hun wacht in slaap zijn gevallen. Ze moeten in Nederland een besluit over vervolging afwachten. Hun straf kan variëren tussen een berisping en celstraf, schrijft de krant.

Praten

De derde militair is vanuit de regio Chora teruggestuurd naar Kamp Holland in Tarin Kowt. Hij verliet volgens het AD zijn post om met een collega te gaan praten. Daardoor was er tien minuten lang geen bewaking op het dak van de tijdelijke Nederlandse basis in het door opstandelingen beheerste dorp Ali Shirzai. De man had zich eerder in de week al verslapen voor een wacht.

De militair vindt de reactie op het vergrijp overdreven. Hij zou ook niet de enige zijn geweest die tijdens de wacht met collega's praat. Hij hoopt er met een waarschuwing af te komen, weet het AD.