BRATISLAVA - Koningin Beatrix begint maandagmiddag in Bratislava aan haar driedaagse staatsbezoek aan het nieuwe Europese Unielid Slowakije. De Slowaken moeten inmiddels een beetje van haar komst doordrongen zijn geraakt.

De Nederlandse ambassadeur, Rob Swartbol, verscheen afgelopen week al in het meest populaire ontbijtprogramma op de commerciële televisie. Beelden van onder meer prinsjesdag rolden over het scherm.

ABN Amro, met net een nieuw kantoor in de stad, bouwde een toren van - vooral oranje- tulpen op een centrale plek in de stad. Populaire bladen belden de ambassade met vragen over de eventuele kroon die de koningin zou dragen en over wie voor haar kookt.

Serieuze boodschap

Nederland komt echter met een serieuze boodschap. Met het staatsbezoek moet niet alleen de onderlinge vriendschap worden benadrukt, maar worden uitgedragen dat het belangrijk is om bij de Europese familie te horen en te blijven.

De Slowaken zijn er bepaald niet afkerig van, maar hebben in sommige gevallen wel een stevig nationalistisch trekje. Het binnenlands politiek debat kon verder soms weleens wat inhoudelijker zijn, vinden waarnemers, en wat minder hard tegen hard. En de greep van de regering op de samenleving is in bepaalde dingen juist weer wat sterker dan vroeger, op de energiemarkt bijvoorbeeld en in de zorgverzekering.

Bratislava

De koningin begint haar bezoek uiteraard in de hoofdstad. Bratislava oogt echter meer als een vriendelijk provinciestadje, met een mooi gerestaureerd oud centrumpje, met veel gezellige terrasjes, kraakheldere straten en opvallend rustig publiek.

De prijzen zijn er lager dan in Nederland, maar hoger dan je zou verwachten in een land waar bijvoorbeeld een jonge ambtenaar circa 500 euro per maand verdient. De economie groeit echter, vorig jaar met 10 procent, nu met 9. De werkloosheid ligt op 10 procent. Toch heeft met name de opkomende auto-industrie (Volkswagen, Kia) de grootste moeite geschikt personeel te vinden. Volkswagen haalt de mensen zelfs binnen een kring van 150 kilometer zelf op.

Ook andere grote bedrijven hebben zich in Slowakije gevestigd; Whirlpool, Samsung, Sony.

Toerisme

Het toerisme zou het mooie land ook meer kunnen brengen, zeker in combinatie met het nabijgelegen Wenen, maar het land verkoopt zich zelf nog niet nadrukkelijk genoeg. De capaciteit, met name in de wintersportgebieden, is er ook nog niet overal naar.

Nederland is volgens de statistieken de grootste investeerder in Slowakije. Intussen wonen er maar tachtig Nederlandse gezinnen in het land. Een groot deel van deze Nederlanders mag de koningin dinsdag de hand schudden. Ook Slowaken zullen die dag haar gast zijn; zij krijgen dan een concert van Wibi Soerjadi aangeboden. Hij speelt behalve een eigen compositie werk van onder anderen Mozart, Liszt en Scriabin. Van Fibich brengt hij het ontroerende Poem ten gehore in de opera van Bratislava.