AMSTERDAM - Bij een bomaanslag in Bagdad zijn zaterdag zes Amerikaanse soldaten en hun tolk om het leven gekomen. Dat heeft het Amerikaanse leger zondag gemeld.

Sinds vrijdag zijn in Irak vijftien Amerikaanse soldaten omgekomen, en in de maand mei in totaal 71. De meesten van hen vonden de dood bij bomaanslagen.

Het proces naar vrede tussen de verschillende etnische en religieuze groepen in Irak kwam zondag onder druk te staan toen de Iraakse vice-president Tariq al-Hashemi op het Wereld Economisch Forum in Jordanië zijn misnoegen kenbaar maakte over een plan voor de verdeling van de inkomsten uit olie.

Oliemaatschappijen

Volgens Al-Hashemi is in het voorstel een te groot deel van de inkomsten aan buitenlandse oliemaatschappijen toebedeeld. Ook de Iraakse Koerden willen een groter aandeel van de olieopbrengsten.

Al-Hashemi, zijn soennitische volgelingen in het parlement en de Koerden hebben samen genoeg zetels om het plan dat in februari al ter goedkeuring werd aangeboden, voorlopig nog tegen te houden.

Politiek klimaat

Een andere factor die het politieke klimaat in Irak waarschijnlijk geen goed zal doen is de constatering van longkanker bij de leider van de grootste sjiitische politieke partij, Abdul-Aziz al-Hakim.

Hij zal daarvoor in Iran behandeld worden. Zijn afwezigheid zal volgens sommigen onrust veroorzaken in de partij.

Talabani

Ook de gezondheid van de Iraakse president Jalal Talabani is wankel. Zondag vloog de 73-jarige Koerd naar de Verenigde Staten voor een medisch onderzoek. Talabani speelt een belangrijke rol in de verzoening tussen de sjiitische en soennitische moslims in Irak.

Ook zijn afwezigheid zal de nationale eenheid waarschijnlijk geen goed doen. Als gevolg van het meest recente sektarische geweld kwamen zondag 55 mensen om of werden hun lichamen aangetroffen.

Bij twee bomaanslagen met auto's in Bagdad kwamen zondag ten minste vier mensen om en vielen tientallen gewonden.