CANNES/PARIJS - De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondag op de zestigste verjaardag van het filmfestival van Cannes de Franse cultuurpolitiek geprezen en verdedigd.

Hij deed dat in een boodschap aan festivaldirecteur Gilles Jacob die openbaar werd gemaakt door de nieuwe minister van Cultuur Christine Albanel.

Sarkozy verdedigde het protectionisme van de Franse cultuurpolitiek als een creatieve impuls. De politiek beschermt onder meer in de filmsector Franse producenten en producten tegen buitenlandse concurrentie. Het beleid wordt ook de culturele uitzondering genoemd.

Zo worden Franse filmmakers gesteund en er is voor Franse tv-zenders een maximum voor de buitenlandse programmering.

Voorts wordt een percentage van de opbrengst van plaatsbewijzen voor de bioscoop verzameld in een fonds voor de productie van Franse films.

"Ik ben trots op ons land dat de culturele uitzondering belichaamt en verdedigt, een uitzonderingspositie die leven blaast in de hedendaagse creativiteit," aldus Sarkozy.

De Amerikaanse filmindustrie was in 2006 goed voor bijna 46 procent van de Franse markt. In veel andere Europese landen domineren de Amerikanen die volledig met ongeveer 90 procent van de filmmarkt.