GAZA/JERUZALEM - Enkele uren nadat de Israëlische regering zondag had aangekondigd meer aanvallen uit te voeren op de Gazastrook, bombardeerden de Israëlische strijdkrachten het huis van een Palestijns parlementslid in Gaza.

Daarbij vielen zeker acht doden en meer dan tien gewonden, onder wie gezinsleden en buren van een voorman van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Khalil al-Haya. Khalil al-Haya was niet thuis.

Hij verscheen volgens de BBC korte tijd later in het ziekenhuis waar de gewonden verpleegd worden. Hij zei er "de strijd voort te zetten ondanks de pijn die hij net als zijn volk voelt".

De Palestijnse premier Ismail Haniyah (Hamas) noemde het een afgrijselijke misdaad en vroeg om internationaal ingrijpen.

Washington drong bij Israël op terughoudendheid aan en eiste van Hamas dat de beweging ophoudt Israël te bestoken.

Verantwoordelijken

Het Israëlische kabinet besloot zondag tot meer aanvallen op de vermoede verantwoordelijken voor de aanhoudende Palestijnse beschietingen. Dat zijn gewapende groepen van met name de partij Hamas en de Islamitische Jihad.

Ze bestoken vanuit het noorden van de Gazastrook Israëlisch grondgebied. Wanneer ze doel treffen is het vooral in het grensstadje Sderot. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni ontvangt er maandag de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana.

Olmert

De Israëlische premier Olmert wil harder optreden tegen strijders die projectielen afvuren over de afrasteringen rond de Gazastrook heen.

Met name in het stadje Sderot raakten in een week tijd circa vijftien mensen veelal lichtgewond als gevolg van naar schatting honderd inslagen. Zeker de helft van de granaten kwam buiten het stadje terecht.

Grondoffensief

Israëlische media berichtten dat er met het kabinetsbesluit van zondag geen groot grondoffensief in Gaza komt, maar de Israëlische militaire activiteit neemt vooral via bombardementen toe.

Er komen ook weer moordaanslagen op leden van de Palestijnse Islamitische Verzetsbeweging Hamas en hevigere aanvallen op plaatsen waar Palestijnen mogelijk raketten maken.

Eerder op zondag doodden de Israëli's al drie Palestijnen met een luchtaanval op de Gazastrook. De Israëlische legerradio verspreidde zondagavond het bericht dat al-Haya een prominente rol speelt bij de bouw van Palestijnse raketten en de beschietingen van Sderot.

Bombardementen

Bij de laatste serie Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn de afgelopen dagen meer dan dertig Palestijnen gedood, onder wie meer dan tien burgers en circa twintig strijders die Israël verantwoordelijk houdt voor de voortdurende beschietingen van Sderot.

Olmert sprak zondag zelf van vele tientallen doden onder Palestijnen omdat zij volgens hem een erg hoge prijs betalen voor hun aanvallen op Israëlisch grondgebied.

Bij die aanvallen vielen zoals gebruikelijk bij de 'al-Qassam-projectielen' die Palestijnen in elkaar zetten, geen doden.

Bemiddeling

Onderling hebben Palestijnse strijdgroepen en bendes het weekeinde benut om daadwerkelijk de strijd te staken. Na hernieuwde Egyptische bemiddeling werd het vijfde bestand in korte tijd van kracht.

De gewapende aanhangers van onder meer Hamas van de Palestijnse premier Haniyah enerzijds en de partij Fatah van president Abbas anderzijds lieten de wapens rusten nadat er in een week van felle vuurgevechten circa vijftig Palestijnen waren gedood als gevolg van de rivaliteit in vooral de Gazastrook.