TRIPOLI - Libanese regeringstroepen hebben zondag in en rond de stad Tripoli slag geleverd met groepen militante Palestijnen. Daarbij kwamen zeker 23 militairen, negentien strijders en verscheidene burgers om het leven, zo meldden Libanese veiligheidsbronnen.

Bekijk video

Tientallen mensen raakten gewond. De gevechten hadden aanvankelijk plaats vlak bij het Palestijns vluchtelingenkamp Nahr al-Bared, maar verspreidden zich later ook naar Tripoli zelf.

De militante Palestijnen, verbonden aan de soennitische groep Fatah al-Islam, zouden banden onderhouden met het terroristennetwerk al-Qaeda.

Zij zouden vlakbij het vluchtelingenkamp een legerpost hebben beschoten. Dezelfde strijders zouden ook militairen hebben aangevallen die bij het kamp een patrouille uitvoerden.

Ook in de straten van Tripoli braken vuurgevechten uit. Zondagmiddag bestormde het leger een flatgebouw in de stad waar de militanten zich hadden verschanst. Een aantal Palestijnen is opgepakt.

Media berichtten zondag dat het leger versterkingen naar het noorden heeft gestuurd. Tegelijkertijd heeft Syrië twee grensovergangen met Libanon in de buurt van Tripoli gesloten.

Een Syrische functionaris verklaarde dat dit gebeurde "als gevolg van de veiligheidssituatie in het noorden van Libanon".

Splintergroep

Fatah al-Islam is een jonge radicale splintergroep, die zijn uitvalsbasis heeft in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Tripoli. In dat kamp wonen ongeveer 40.000 mensen.

De radicale groep zou haar inspiratie vinden in het gedachtegoed van de terreurgroep al-Qaeda van Osama bin Laden. De groep zou volgens de Libanese regering ook banden hebben met de Syrische geheime dienst.

Syrië was jarenlang de feitelijke machthebber in Libanon. Damascus trok de troepen in 2005 terug uit Libanon, maar Syrië is sindsdien beschuldigd de hand te hebben gehad in een aantal moordaanslagen op politici en journalisten.

Fatah al-Islam, die geen relatie heeft met de Fatah-beweging in de Palestijnse gebieden, wordt geleid door Shaker Abssi. Die wordt zowel door Syrië als Jordanië gezocht wegens terroristische activiteiten.