BANGKOK/JAKARTA - Nadat metershoge golven eerder deze week de westkust van het Indonesische eiland Sumatra teisterden, werden dit weekeinde ook de stranden in Thailand getroffen door golven van bijna vier meter hoog. Op onder meer het vakantie-eiland Phuket geldt vanaf zaterdag al een zwemverbod en zijn stranden gesloten.

Vooralsnog komen er vanuit Thailand, dat ruim twee jaar geleden zwaar werd getroffen door de tsunami, geen meldingen van zware schade of slachtoffers. Op Sumatra werden de afgelopen dagen echter honderden woningen en vissersschepen verwoest in dezelfde streek die door de tsunami in december 2004 vrijwel van de kaart werd geveegd.

Meer dan 1200 kustbewoners vluchtten het binnenland in. De enorme golfslag wordt opgestuwd door de harde moesson(-wind).

Lombok

Vrijdag en zaterdag werden ook de Indonesische eilanden Lombok, Bali en Flores getroffen door overstromingen. Zeker 150 huizen werden verwoest en honderden mensen moesten hun woongebied ontvluchten.

In tegenstelling tot de fatale dag in december 2004, is het nu geen hoogseizoen aan de Aziatische kusten. Het aantal toeristen dat hinder ondervond van het hoge water is dan ook beperkt.