WARSCHAU - Naar schatting 5000 mensen hebben zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau betoogd voor homorechten in het conservatieve EU-land. Een kleine groep overwegend extreemrechtse jongeren poogden zonder succes de manifestatie te verstoren. De politie pakte vijf van deze tegendemonstranten op.

De betogers in de mars riepen de regering in het katholieke land op de wijdverbreide homohaat aan te pakken, ook onder politici. Een peiling wees onlangs uit dat 53 procent van de Polen homoseksualiteit beschouwen als een zonde en 58 procent vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen een demonstratieverbod zouden moeten krijgen.

Verboden

De jaarlijkse Gay Pride in Warschau is de afgelopen jaren geregeld verboden door de autoriteiten. Die van dit jaar en vorig jaren mochten wel doorgaan. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens berispte Polen kortgeleden nog voor de demonstratieverboden in 2005 en 2004.

Verscheidene Nederlanders waren zaterdag in Warschau aanwezig bij de manifestatie, onder wie de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest en Europarlementariër Sophie in 't Veld.