ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp is mogelijk strafbaar in verband met de ontsnapping vrijdag van gorilla Bokito. Volgens advocaat Frank van Ardenne is het de vraag of de dierentuin voldoende toezicht heeft gehouden. Op zo'n misdrijf, waarvoor ook de directeur verantwoordelijk kan worden gehouden, staat een maximumstraf van een half jaar.

Een woordvoerster van justitie in Rotterdam zei dat de politie proces-verbaal opmaakt van de gebeurtenissen op het terrein van de dierentuin. Aan de hand daarvan kijkt justitie of nader onderzoek nodig is.

Operatie

De vrouw van begin vijftig die werd toegetakeld door de ontsnapte gorilla heeft zaterdagmiddag de afdeling intensieve zorg verlaten. Ze moet zondag in het ziekenhuis waar ze ligt nog wel een operatie ondergaan. Dat meldde een woordvoerder van de dierentuin.

De bezoekster raakte ernstig gewond toen de aap haar meesleurde. Ze werd in het ziekenhuis enige tijd kunstmatig in slaap gehouden. De vrouw heeft een verbrijzelde hand, een gebroken pols en onderarm en diverse bijtwonden.

Bewust

Bokito zou mogelijk zijn slachtoffer bewust hebben uitgekozen. De vrouw bezocht de mensaap regelmatig en volgens gorilladeskundige Frank Rietveld van de Apenheul in Apeldoorn zou Bokito de vrouw echt kennen en herkennen.

In televisieprogramma Nova zei Rietveld dat "de aap abnormaal en agressief gedrag naar de vrouw vertoonde en dat het misschien niet toevallig is dat zij het slachtoffer werd".

Aanpassingen

Bokito was zaterdag weer te zien voor het publiek, maar alleen in het binnenverblijf. Het buitenverblijf waaruit hij ontsnapte, blijft gesloten tot het eigen onderzoek van de dierentuin is afgerond en de nodige aanpassingen zijn gedaan om toekomstige uitbraken te voorkomen. De gorilla werd zaterdagochtend weer bij de vrouwtjesgroep gevoegd en gedraagt zich, volgens de woordvoerder als vanouds.

Voor Blijdorp was het zaterdag qua bezoekers een normale dag. Het was niet drukker dan normaal. Bij het mensapenverblijf kwamen wel wat meer mensen kijken.

Getreiterd

Bij zijn ontsnapping maakte Bokito een sprong over de vier meter brede gracht die de apen van het publiek scheidt. Hij stond even met zijn achterpoten in het water en heeft zich vervolgens met zijn armen de kant opgehesen. Hij kwam op het bezoekerspad terecht, waar hij bewust op de vrouw afging, haar beetgreep en meesleurde.

Vervolgens ging het 180 kilo zware dier naar een overvol restaurant waar hij de glazen deur stuksloeg. Een dierenarts wist hem te verdoven. Behalve de vrouw raakten drie anderen lichtgewond. Getuigen hebben verklaard dat kort voor de uitbraak bezoekers het dier zouden hebben getreiterd.

Bang

Volgens de zegsman van Blijdorp wordt er in de dierentuinwereld met veel belangstelling naar de gebeurtenissen in Blijdorp gekeken. Ook elders gebruikt men grachten omdat men ervan uitgaat dat mensapen bang zijn voor water omdat ze erin kunnen verdrinken.

De diergaarde had zaterdag nog geen schadeclaims binnengekregen. Wel ontvingen bezoekers vrijdag bij de uitgang een vrijkaartje. Mensen kunnen ook hun geld terugkrijgen.

Strafrechtadvocaat Van Ardenne zegt dat slachtoffers in een civiele procedure schade kunnen eisen. Het gaat dan niet alleen om gewonden. Ook mensen die de aap de vrouw zagen toetakelen en daardoor langdurig van de kaart zijn, kunnen volgens hem shockschade claimen.