GAZA - Hamas en Fatah, de twee belangrijkste partijen in de Palestijnse gebieden hebben opnieuw een staakt-het-vuren afgesproken. Na ruim een week van interne strijd en verscheidene mislukte bestanden willen de groeperingen nu opnieuw proberen de wapens te laten rusten. De wapenstilstand kwam tot stand na bemiddeling van Egypte.

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft hiervoor getelefoneerd met zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas en met de leider van de Hamas in ballingschap Khaled Meshaal, aldus de woordvoerder van de palestijnse premier Ismail Haniyah, Ghazi Hamad.

Gaza

Op verschillende plaatsen in de Gazastrook zijn zaterdag wegversperringen verwijderd. Ooggetuigen meldden dat op verschillende plaatsen waar hevige vuurgevechten waren, strijders de aftocht hebben geblazen. De stad Gaza leek zaterdag aarzelend terug te keren naar de toestand van voor de bloedige twisten. Zegslieden van zowel Hamas als Fatah hebben zaterdag bezworen dat ze zich aan het bestand willen houden.

Vuurgevechten tussen gewapende aanhangers van premier Haniyah en diens Islamitische Verzetsbeweging Hamas en van president Abbas en diens voorheen dominante partij Fatah kostten aan circa vijftig Palestijnen het leven.

Aanvallen

Intussen vervolgde Israël zaterdag de aanvallen op de Gazastrook. Daarbij kwamen zaterdag zeker drie mensen om het leven. Israël bestookt posities van strijders van Hamas. Die zijn verantwoordelijk voor de beschietingen van het Israëlisch plaatsje Sderot vlak over de grens met de Gazastrook. Israël liet zaterdag weten ook andere opties te overwegen om de beschietingen van Sderot een halt toe te roepen.