AMSTERDAM - Het VN-Comité tegen Marteling is bezorgd over het Nederlandse asielbeleid. Het baart het comité zorgen dat in de versnelde asielprocedures asielzoekers onvoldoende tijd krijgen om hun zaak te bepleiten.

Ook is de commissie niet te spreken over de lange tijd dat asielzoekers in ons land vastzitten, zonder dat er duidelijkheid is over hun toekomst. Het VN-Comité schrijft dit in een rapport over de situatie in zeven landen, waaronder Nederland.

Doordat asielzoekers niet genoeg tijd krijgen om hun zaak te verdedigen, bestaat er volgens de commissie de kans dat mensen teruggestuurd worden naar landen waar ze eventueel gemarteld worden. Dat is in strijd met een internationale conventie die in 1985 onder meer door Nederland werd ondertekend.

Advocaat

Het comité, bestaande uit tien mensenrechtenexperts, wil ook dat asielzoekers in Nederland meer tijd krijgen om een advocaat te zien. Het komt ook te vaak voor dat de vluchtelingen van advocaat moeten wisselen.

Het asielbeleid op de Nederlandse Antillen is in de ogen van de VN voor verbetering vatbaar. Vooral op Aruba zou het te lang duren voordat de asielaanvragen behandeld worden. Daarnaast wordt er volgens het rapport te slap opgetreden tegen seksueel misbruik en geweld in de Arubaanse gevangenissen.

Bij de volgende evaluatie over vier jaar moet Nederland aantonen passende maatregelen te hebben genomen. Het comité onderzocht naast de Nederlandse situatie deze keer ook het beleid van Denemarken, Luxemburg, Italië, Oekraïne, Japan en Polen.