EELDE - Het van de baan raken van een Belgisch passagiersvliegtuig op vliegveld Eelde in Groningen vrijdagavond is vermoedelijk veroorzaakt door een inschattingsfout van de piloot. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zaterdag gezegd.

De weersomstandigheden zouden daarbij een rol hebben gespeeld. Meestal komt de wind van voren bij het landen van vliegtuigen op vliegveld Eelde. Vrijdagavond landde het toestel met een zogenoemde staartwind, wind van achteren. Hierdoor kwam het toestel verder op de landingsbaan terecht met meer snelheid dan gewoonlijk. De piloot had vervolgens te weinig ruimte om af te remmen en schoot door.

Het vliegtuig was een Fokker 50 van de Vlaamse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines met elf passagiers en drie bemanningsleden aan boord. Niemand raakte bij het incident gewond.

Het ging om de vlucht die even voor 21.00 uur moest aankomen op Eelde vanuit Londen met een tussenstop in Amsterdam. Hulpdiensten rukten massaal uit na de mislukte landing.

Op 17 juni 2003 raakte een vliegtuig van Onur Air op Groningen Airport Eelde van de baan. Het toestel kwam niet van de grond en schoot 50 meter door. De meeste reizigers bleven ongedeerd, maar het vliegveld liep tussen de 150.000 en 200.000 euro aan schade op.