ANTWERPEN - De haven van Antwerpen is de favoriete invoerplaats voor cocaïnesmokkelaars naar Europa. Vrijwel alle grote scheepsladingen met deze drugs zijn bestemd voor Nederland.

Dat staat in het International Narcotics Strategy Report van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag.

"Volgens schattingen passeert jaarlijks 16 ton cocaïne via Antwerpen, maar dit cijfer is waarschijnlijk te laag. Men neemt aan dat de werkelijke hoeveelheden een stuk hoger liggen", aldus het rapport. België legde vorig jaar beslag op 2,9 ton van de stimulerende drugs van de cocaplant.

Amerikaanse markt

De Amerikanen zijn in het rapport vooral bezorgd over de groeiende invoer van xtc en de grondstoffen daarvoor via Antwerpen. Veel efedrine zou vanuit Antwerpen via Mexico naar de VS gaan. Volgens het rapport is België na Nederland de tweede grootste leverancier van xtc voor de Amerikaanse markt.

Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van premier Guy Verhofstadt, erkent dat de Antwerpse haven en het Brusselse vliegveld Zaventem veelvuldig worden gebruikt voor drugssmokkel. "Telkens als de druk op Schiphol en de andere Nederlandse luchthavens wordt opgevoerd, voelen we dat onmiddellijk in een toename van de smokkel via Zaventem", zegt De Ruyver. "Kijk maar naar het groeiend aantal bolletjesslikkers dat daar wordt aangehouden."