BAGDAD - De scheidende Britse premier Tony Blair heeft zaterdag een bliksembezoek gebracht aan Irak en aan de Britse troepen in dat Arabische land. De eerste minister, wiens Irak-beleid zeer omstreden is, onderstreepte dat in zijn visie er duidelijke "tekenen van verandering en vooruitgang" zijn in Irak.

Video

Hij tekende ook aan dat hij achteraf geen spijt heeft dat hij in 2003 samen met de Amerikanen begon aan de toen al omstreden militaire operatie tegen de Iraakse leider Saddam Hussein. Volgens Blair was er alle reden om ten strijde te trekken tegen de terreur van de Iraakse leider en staat hij nog steeds achter de doelstellingen.

Blairs bezoek kwam op het moment dat de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter tegenover de omroep BBC juist forse kritiek uitte op de Britse eerste minister. Carter hekelde dat Londen in het Irak-dossier blind de Amerikaanse regering-Bush heeft gevolgd en daarmee mede aan de wieg stond van een "grote tragedie voor de wereld".

Basra

Blair, die volgende maand opstapt, sprak in Bagdad met de Iraakse president Jalal Talabani en collegapremier Nuri al-Maliki. Daarna ging hij naar het zuidelijke Basra voor een ontmoeting met Britse troepen. Er zijn momenteel meer dan 7200 Britse militairen in Irak aanwezig. De meesten zijn gelegerd in het zuiden van het land.

Volgens de zaterdageditie van de Britse krant The Guardian wordt het steeds onveiliger in de sector waar de Britten zitten, vooral door het onophoudelijke onderlinge geweld tussen Iraakse milities en leden van plaatselijke stammen. Zij controleren grote delen van de "Britse" stad Basra.

Iran

Ook buurland Iran oefent er veel macht uit, volgens de krant vooral door het steunen van sjiitische milities. De krant concludeert zelfs dat niet Bagdad of de coalitietroepen in Basra het werkelijke gezag uitoefenen, maar Teheran.

Blair kwam net uit de Verenigde Staten waar hij afscheid had genomen van de Amerikaanse president Bush. Blair gaf in Washington toe dat de situatie in Irak "uitzonderlijk moeilijk" is, maar hij benadrukte ook daar dat er "veel was bereikt". In Groot-Brittannië is de steun voor de oorlog tot een dieptepunt gedaald en in opiniepeilingen komt de strijd en de Britse steun voor de VS naar voren als de grote mislukking van de regeerperiode van Blair.