ROTTERDAM - De gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is zaterdag gewoon voor het publiek te zien, maar alleen in het binnenverblijf.

Het buitenverblijf blijft voorlopig voor de gorilla's verboden gebied tot het onderzoek naar de ontsnapping van de aap is afgerond en de nodige aanpassingen zijn gedaan om toekomstige uitbraken te voorkomen. Dat heeft een woordvoerder van Blijdorp zaterdag gezegd.

Bokito is zaterdagochtend weer bij de vrouwtjesgroep gevoegd en gedraagt zich, volgens de woordvoerder, weer als vanouds. Ook heeft hij geen verwondingen opgelopen tijdens zijn ontsnapping, hoewel hij door een glazen deur was gelopen.

Ontsnapt

Bokito wist vrijdagmiddag uit het buitenverblijf te ontsnappen. De aap kwam op het bezoekerspad terecht, waar hij een vrouw greep en meesleurde. De vrouw raakte daarbij zwaargewond. Vervolgens ging Bokito naar een nabijgelegen en overvol restaurant waar hij de glazen deur stuksloeg. Nadat het restaurant ontruimd was, kon een dierenarts de ontsnapte aap verdoven. Behalve de vrouw raakten ook drie anderen lichtgewond.

Ziekenhuis

De vrouw die vrijdag het slachtoffer werd van de ontsnapte gorilla ligt nog steeds in het ziekenhuis. Ze wordt kunstmatig in slaap gehouden in verband met operaties.

Dat meldde een woordvoerder van de dierentuin zaterdag. De vrouw heeft een gebroken pols en onderarm en diverse bijtwonden. Bij de andere slachtoffers vallen de verwondingen mee. Een man in een rolstoel en een ander die werden weggeduwd, hebben wat schaafwonden. Met een medewerker van het restaurant die in shock raakte toen hij het enorme beest voor zich zag, gaat het ook beter.

De zwaargewonde vrouw was een abonnementhouder. Ze kwam bijna elke dag in dierentuin en stond vaak bij de apen te kijken. Volgens de woordvoerder is Bokito na zijn uitbraak heel bewust op haar afgegaan en had hij geen aandacht voor enkele kinderen die ook in de buurt waren.