KABUL - In de Afghaanse provincie Kunduz zijn zaterdag drie Duitse militairen en zeker vier burgers om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag. De dader liet zijn explosieven ontploffen op het moment dat de buitenlandse troepen te voet door de gelijknamige hoofdstad van de provincie patrouilleerden. Dat heeft het Duitse leger bevestigd.

Drie andere Duitse militairen raakten gewond. Ook onder de Afghaanse voorbijgangers vielen gewonden. De aanslag op de Duitse troepen is de ernstigste sinds juni 2003, toen vier soldaten van de Bundeswehr omkwamen bij een zelfmoordaansalg in Kabul.

Eerder op zaterdag werd bekend dat bij gevechten in het oosten van Afghanistan Afghaanse en buitenlandse troepen bijna zeventig vijandelijke strijders hebben gedood. Onduidelijk is waar de gevechten precies plaats hadden.

Een melding van de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen plaatste de strijd in de provincie Kapisa, in de Al Asay-vallei ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kabul. Maar een Afghaanse generaal verklaarde dat er was gevochten in de provincie Paktia, vlak bij de grens met Afghanistan.

Ook over de toedracht bestaat onduidelijkheid. Volgens de coalitie werd een patrouille van Afghaanse en buitenlandse militairen aangevallen. De Afghaanse woordvoerder verklaarde dat de groep Talibanstrijders juist door het regeringsleger en de coalitie in een hinderlaag is gelokt.