DEN HAAG - Justitie gaat naast de onderwereld ook de bovenwereld aanpakken. Op korte termijn worden tientallen handlangers van topcriminelen als Willem Holleeder opgepakt. Ze hebben onder meer geholpen bij afpersing en het witwassen van zwart geld. Dat zegt de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Harm Brouwer, zaterdag in het AD.

De aanhoudingen zijn onderdeel van een nieuw offensief tegen de Amsterdamse onderwereld. Justitie wil de hele organisatie rond een aantal topcriminelen platleggen. "De zaak-Holleeder is daarvan niet het eindpunt. We zijn nog niet eens halverwege", zegt Brouwer.

Volgens Brouwer lopen er meerdere topcriminelen in Nederland rond die elkaar kennen en soms met elkaar samenwerken. "We willen ze allemaal pakken", stelt Brouwer. "We zijn hard op weg om de bewijzen tegen hen rond te krijgen."

De aanpak van de Amsterdamse onderwereld bestaat uit drie onderdelen. De eerste stap is het oppakken van verdachten van afpersing en geweld. Daarna volgt het oplossen van liquidaties. Ook daarbij verwacht Brouwer snel arrestaties. Het laatste onderdeel is de strijd tegen de bovenwereld: stromannen die hebben meegeholpen aan witwassen en andere zaken. Brouwer wil geen namen noemen.

Opvolgers

Doel van het offensief is het oprollen van de hele organisatie rond een aantal topcriminelen. "Niet alleen maar omdat we ze zo graag willen oppakken, maar ook omdat de opvolgers van de huidige topcriminelen alweer klaar staan. Die moeten worden ontmoedigd", zegt de topman van het OM.