EELDE - Een vliegtuig van de Vlaamse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines met elf passagiers aan boord is vrijdagavond van de baan geraakt op vliegveld Groningen Airport in Eelde. Volgens een woordvoerster van VLM zijn er geen gewonden.

Ook ontstond er geen brand toen het toestel na de landing, even voor 21.00 uur, doorschoot.

Het gaat om een Fokker 50-toestel die maximaal 51 personen aan boord kan hebben. Er waren elf passagiers aan boord en drie bemanningsleden.

De passagiers hebben het toestel allemaal verlaten, verklaarde een woordvoerder van de marechaussee.

Baan

Het toestel kwam tot stilstand in het gras aan het einde van de baan. Het vliegtuig heeft nagenoeg geen schade opgelopen. De luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat een onderzoek instellen naar de oorzaak van de crash.

Rem

Volgens een KLPD-woordvoerder zijn er vermoedelijk remproblemen opgetreden. Ook de Raad voor de Transportveiligheid stelt een onderzoek in.

Passagiers

De passagiers waren hevig geschrokken, zei adjunct-directeur Chiel Stutterheim van het vliegveld vrijdagavond op een persconferentie.

Ze konden vrij snel zelf het toestel verlaten via de trap. Ze zijn daarna op het vliegveld opgevangen. Er waren Engelse en Nederlandse passagiers aan boord.

Londen

Het ging om de vlucht die even voor 21.00 uur moest aankomen op Eelde vanuit Londen met een tussenstop in Amsterdam. Hulpdiensten rukten massaal uit, na de mislukte landing.

Ook is de afslag van de A28 naar Eelde korte tijd afgesloten geweest.

Eelde

Op 17 juni 2003 raakte een vliegtuig van Onur Air op Groningen Airport Eelde van de baan. Het toestel kwam niet van de grond en schoot 50 meter door.

De meeste reizigers bleven ongedeerd, maar het vliegveld liep tussen de 150.000 en 200.000 euro aan schade op.