BUENOS AIRES - De Argentijnse autoriteiten houden gevaarlijke problemen met de luchtverkeersleiding geheim. Dit zei zaterdag Jorge Perez Tamayo, de voorzitter van de Argentijnse pilotenvereniging voor de burgerluchtvaart.

Op 1 maart trof de bliksem een radarinstallatie van de belangrijkste internationale luchthaven van het land, het vliegveld Ezeiza in Buenos Aires.

Botsing

Het uitblijven van deugdelijke reparatie heeft al verscheidene keren bijna tot een botsing van vliegtuigen in het Argentijnse luchtruim geleid volgens de pilotenvereniging.

Ook de Internationale Federatie van Verkeersleidersverenigingen noemde afgelopen week de traagheid waarmee de radarinstallatie wordt hersteld minachting voor de veiligheid van de luchtvaart.

Overdrijven

De verantwoordelijke verkeersleiders vallen onder het ministerie van Defensie. Dat stelde vrijdag dat de klagers overdrijven.

Er komt tijdelijk een radarsysteem uit Spanje en aan het beschadigde radarsysteem wordt hard gewerkt.

Landing

Donderdagavond nog onderbrak de piloot van een Chileens vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Lan-Chile zijn landing toen hij voor zich op de landingsbaan van Ezeiza plotseling een Mexicaans verkeersvliegtuig ontwaarde dat de baan rijdend overstak.

Het Argentijnse ministerie van Defensie heeft hierom onmiddellijk een luchtverkeersleider geschorst wegens onachtzaamheid.