DEN HAAG - Koningin Beatrix brengt maandag, dinsdag en woensdag een staatsbezoek aan Slowakije. "Een historische gebeurtenis", vindt de Slowaakse ambassadeur in ons land, Oksana Tomova. Na Letland vorig jaar is Slowakije het tweede land van de nieuwe toetreders tot de Europese Unie dat de koningin bezoekt.

"Een nieuwe basis voor onze vriendschap", aldus de enthousiaste diplomate, die nog maar een jaar in ons land is.

Ze trekt er flink aan: een economische missie naar Slowakije zit ook al in de pen, denkt ze, net als een bezoek van burgemeester Ivo Opstelten van havenstad Rotterdam.

Dolblij

Geen wonder dus dat ze dolblij was toen ze in januari tijdens de Nieuwsjaarsreceptie voor het Corps Diplomatique begreep dat de Nederlandse koningin van zins was naar haar vaderland af te reizen: een jonge natie, waar de werkloosheid op het ogenblik flink aan het afnemen is.

Het bezoek moest er ook weleens van komen. De koningin vereerde Tsjechië al in 1994 met een staatsbezoek, het land waarmee Slowakije één natie heeft gevormd.

Warm hart

Een Nederlander die Slowakije een warm hart toedraagt, moet wel de industrieel en kunstverzamelaar Gerard Meulensteen zijn. Mede dankzij hem is er een museum in het land, vol moderne kunst. De kunstminnende koningin gaat erheen.

Het museum ligt 15 kilometer ten zuiden van hoofdstad Bratislava op een schiereiland in de Donau, vlakbij het drielandenpunt Slowakije, Oostenrijk, Hongarije.

Het kwam in september 2000 tot stand dankzij de Slowaakse kunstliefhebber Vincent Polakovic en de financiële ondersteuning van Meulensteen (oprichter van elektronicaketen Neways).

Museum

Het museum met beeldentuin doet vooralsnog dienst als kunsthal waar tentoonstellingen van werk van expressionisten uit Nederland, Slowakije en omringende landen worden gehouden.

Meulensteen heeft echter plannen voor uitbreiding van het gebouw, waardoor een vaste collectie van Slowaakse moderne kunst zou kunnen worden getoond.

Bewondering

Hoewel het Danubiana Meulensteen Art Museum zonder Slowaakse overheidssteun tot stand kwam, bestaat er volgens derden nu bij de autoriteiten van het land veel bewondering voor het initiatief en de daadkracht van Meulensteen.

Hoewel het een privé-initiatief betreft, zou het museum vaak gezien worden als visitekaartje voor Nederland in het algemeen, de Nederlandse ondernemingsgeest en de Nederlandse artistieke durf.

Rede

De koningin begint haar bezoek maandagmiddag op de luchthaven van Bratislava. Ze heeft dan meteen ontmoetingen met de president, de premier en de voorzitter van het parlement. 's Avonds houdt de vorstin een rede.

Verdiepen

Dinsdag gaat ze niet alleen naar het het Danubiana Meulensteen Art Museum, maar verdiept ze zich in verleden en vooral heden van Bratislava. Ze ontvangt verder in Slowakije wonende Nederlanders en doet Slowaakse genodigden een concert van Wibi Soerjadi cadeau.

Die is zo verguld, dat hij al heeft gezegd dat hij er het mooiste concert van zijn loopbaan tot nu toe van gaat maken.

School

Woensdag sluit de koningin af in Kosice. In de omgeving van deze plaats gaat ze naar een 'groene school'. In het dorpje Druzstevná pri Hornáde is één van de maar liefst veertig groene scholen van Slowakije.

De groene school is een internationaal initiatief waarbij scholen volgens een sterrenklassement officieel als 'groen' kunnen worden erkend. Deze basisschool heeft drie sterren op een schaal van vier.

Er is bijvoorbeeld een eigen composthoop. De leerlingen onderscheiden zes soorten afval en ondernemen daarnaast allerlei milieuactiviteiten buiten de school (voorlichting en schoonmaak).

Roma

De school telt driehonderd leerlingen, 30 procent van de kinderen is Roma. Doordat de meeste Romakinderen geen kleuteronderwijs volgen en geen Slowaaks spreken (de leerplicht in Slowakije is vanaf 6 jaar), heeft ook deze school een soort voorklas voor de kleine Roma, waarna zij beter in het gewone onderwijs kunnen meedraaien.

Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen vergezelt de koningin op haar korte reis.

Beatrix in Slowakije